Niveau 3

STONES: STERKE VERHALEN - 15 ECT

VERBEELDERS EN VERMAKERS

Sterke verhalen

Sterke verhalen

Luister je graag naar verhalende podcasts en wil je zelf een keer een boeiend en journalistieke podcast maken?
Schrijf je al verhalen en wil je leren hoe je een verdiepend en aantrekkelijk achtergrondverhaal schrijft?
Wil je leren hoe je met behulp van sterke scènes een boeiende, journalistieke videoreportage maakt, waarin je de kijker inzicht geeft in een maatschappelijke kwestie?
 
In deze stone krijg je de kans dat sterke betrouwbare achtergrondverhaal te maken in audio, video of tekst.
 

Wat ga je maken?

In deze stone krijg je de kans (want de tijd) om een urgente kwestie waar onze maatschappij mee worstelt echt uit te diepen. Elk blok kiezen we een ander thema en kies je binnen dat thema je eigen kwestie. Op basis van gedegen research maak je een stevig achtergrondverhaal in video, audio of tekst over deze kwestie. De podcast, de videoreportage of het geschreven achtergrondverhaal moet interessant zijn voor een journalistiek mediamerk. Elk blok zal er een andere opdrachtgever zijn afhankelijk van het medium (denk aan Parool, AT5 of Podimo).Om aandacht voor de kwestie en je verhaal te krijgen, produceer je daarnaast een programma waarin het maatschappelijk debat centraal staat. Tekststudenten sluiten de stone af met een door henzelf georganiseerde programma met publiek, video- en audiostudenten sluiten de stone af met een door henzelf geproduceerde uitzending in de tv- en radiostudio.

Wat ga je doen?

Het maken van een achtergrondverhaal start vanuit overzicht: Wat speelt er precies, welke feiten zijn er, wie zijn erbij betrokken, wat vinden deze mensen, welke emoties spelen er? Vervolgens moet je deze kennis kunnen vertalen naar iets dat beklijft. Je leert je verhaal tot leven te brengen vanuit een menselijke invalshoek. Daarbij ben je je steeds bewust van je verantwoordelijkheid als maker: Je houdt rekening met alle belangen, frames en gevoeligheden binnen het verhaal dat je wil vertellen.  

Je leert ook welke mogelijke vertelstructuren jouw verhaal sterk maken en welke creatieve technieken je in kunt zetten die passen bij het medium van je keuze (beeldend schrijven, scènes monteren, etc.).

Op basis van al deze inzichten en vaardigheden maak je in een periode van ongeveer 5 weken een eigen achtergrondverhaal. Samen met een redactie produceer je vervolgens de meet-up/uitzending   waarmee je de stone gaat afsluiten.

Wat kun je ermee?

De stone verdiept je kennis en vaardigheden op het gebied van research, storytelling en het medium (dus tekst, audio of video). Je ontwikkelt je als een geïnformeerde, kritische, verantwoordelijke en creatieve maker. Aan het einde van de stone ben je klaar om als beginnend mediaprofessional aan de slag te gaan. Om dit eindniveau te kunnen halen gaan we ervan uit dat je al eerder een audio-, video-of tekstverhaal hebt gemaakt.

Wanneer kies je voor deze module?

De stone past bij je wanneer je alles wil leren over het maken van een sterk journalistiek verhaal. Je wil jouw eigen vaardigheden als tekstschrijver, audio- of videomaker naar een professioneler niveau brengen. Journalistieke mediamakers vertellen steeds weer nieuwe verhalen en moeten dus in korte tijd expert kunnen worden in een onderwerp. Dat is wat jij ook wil kunnen. Daarnaast wil je je kritische blik ontwikkelen zodat je weloverwogen de inhoud en vorm kunt kiezen voor het verhaal dat je wilt vertellen.

Deze module past bij je als je nieuwsgierig bent en oog hebt voor wat er om je heen gebeurt. Je moet het lef hebben (of dat willen ontwikkelen) om zaken uit te diepen, mensen op te bellen, op ze af te stappen, ze het hemd van het lijf te vragen – je wil dus alles doen wat nodig is om informatie boven tafel te krijgen die nodig is om in een paar weken een interessant maar betrouwbaar verhaal te maken.

Belangrijke praktische informatie

 • Elk blok staat een ander medium centraal. Kies de stone dus in het juiste blok zodat het aansluit bij het medium dat bij je past.
  Blok 1: tekst
  Blok 2: video
  Blok 3: audio
  Blok 4: video
 • De stone wordt getoetst met:
  1) het achtergrondverhaal
  2) een mondeling eindgesprek op basis van een researchdossier
  3) de meet-up/uitzending
 • De stone loopt van week 1 t/m week 9 of 10 (afhankelijk van eventuele roosterluwe periodes zoals de herfst-, mei- of voorjaarsvakantie). Er zijn dus geen vrije weken aan het einde van de stone.
 • Voor vragen, neem contact op met stonecoördinator Mariette Heres: m.heres@hva.nl. 

In deze stone maak je de volgende media:

AUDIO | VIDEO | TEKST

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN
OVERIGE ICONEN

VERLEIDERS &
VERMARKTERS

VERNIEUWERS

WERELD
VERBETERAARS

VERBEELDERS &
VERMAKERS

VERDIENERS & ONDERNEMERS

VERBINDERS &
VERANDERAARS

VERPLICHT

ENGELSTALIG

LEGENDA MAAKONDERWIJS

AUDIO

VIDEO

BEELD

CONCEPT

TEKST

DIGITAAL

LOCATIE

KEUZE

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN

VERLEIDERS &
VERMARKTERS

VERNIEUWERS

WERELD
VERBETERAARS

VERBEELDERS &
VERMAKERS

VERDIENERS & ONDERNEMERS

VERBINDERS &
VERANDERAARS

OVERIGE ICONEN

ENGELSTALIG

VERPLICHT

LEGENDA MAAKONDERWIJS

AUDIO

VIDEO

BEELD

CONCEPT

TEKST

DIGITAAL

KEUZE

LOCATIE