Niveau 3

STONES: ONDERNEMEN IN DE PLATFORMECONOMIE - 15 ECT

VERDIENERS EN ONDERNEMERS

Ondernemen in de platformeconomie

Ondernemen in de platformeconomie

Je hebt vast weleens gehoord of misschien zelfs wel gebruik gemaakt van TicketSwap, Vinted of Onefit. Digitale platformen spelen namelijk een steeds grotere rol in onze economie. Van evenementen tot sportscholen, er is bijna geen sector meer waar digitale platformen geen rol in spelen. Experts en ondernemers spreken daarom zelfs van een ware platformrevolutie. Maar hoe werkt zo’n platform, welke kansen liggen er en hoe benut je die? 

In deze stone ben je letterlijk de ondernemer die deze vragen gaat beantwoorden. Je duikt in de wereld van digitale platformen, analyseert de markt en valideert of er behoefte is aan jouw idee. Vervolgens ontwikkel je een eigen platformconcept en maak je verschillende middelen om jouw platform succesvol in de markt te zetten. Aan het einde van de stone is er een mogelijkheid om te presenteren voor verschillende investeerders die mogelijk het ondernemersavontuur met jou aan willen gaan. 

We werken met het boek Bouw een succesvolle online marktplaats en hanteren de Lean Startup-methode om in 7 weken jouw idee in de steigers te zetten. Je gaat veel bedenken en onderzoeken, maar nog meer maken en écht doen: je experimenteert op kleine schaal en gaat in een vroeg stadium de markt op.  

Toetsing 

Aan het einde van de stone lever je een uitgewerkt businessplan in dat bestaat uit vier onderdelen: 

  1. Een ingevuld en gevalideerd Lean Canvas met financiële onderbouwing;
  2. Een productdemo in de vorm van een prototype;  
  3. Een activeringsplan met uitgewerkte middelen; 
  4. Een pitch waarmee je potentiële investeerders overtuigt van de commerciële en maatschappelijke waarde.  

 

Bij een voldoende (5,5 of hoger) ontvang je 15 ECTS. De toetsing is individueel maar sommige (voorwaardelijke) opdrachten zul je in groepsverband uitvoeren. 

Voor wie is deze stone? 

Deze CB-stone staat open voor alle studenten op niveau 3. Er is geen specifieke voorkennis vereist, maar studenten die zich aanmelden zijn nieuwsgierig naar digitale platformen en hebben affiniteit met marketing en het ondernemerschap. Een stone met ondernemen in de titel verwacht uiteraard studenten met een ondernemende houding. Dit betekent dat je kansen ziet, een netwerk kunt opbouwen en weet in te zetten, betrokken bent, met onzekerheid kunt omgaan, initieert, durft en vooral doet. 

Wat kun je verwachten? 

Je krijgt les van drie docenten op het gebied van platformen, marketing en ondernemerschap. Daarnaast zullen er één of meerdere gastcolleges, bedrijfsbezoeken en/of evenementen georganiseerd of bezocht worden. Conform het stonesonderwijs zijn er 4 lessen per week die elk 3 uur duren.   

Wat kun je na deze stone? 

Het onderwijs van de stone draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van jouw platformconcept, maar ook aan jouw persoonlijke ontwikkeling als jonge professional. Je leert hoe je jouw ideeën in de steigers zet en wat daar allemaal bij komt kijken, van leiderschap en netwerkuitbreiding tot overtuigen. Je doet in 7 weken kennis en vaardigheden op die nu, maar ook zeker later van pas komen. Succesvol zijn na de stone kan op vele manieren, wij zien daarbij drie routes: 

  1. Je gaat na de stone door met jouw platformconcept; je gaat op zoek naar financiering, de eerste betaalde klanten, partners en je denkt aan hoe je jouw team gaat samenstellen; 
  2. Je hebt jezelf met jouw platformconcept in de kijker gespeeld bij een andere organisatie die met jou wil samenwerken. Dat kan als volwaardig professional maar ook als leerplek in de vorm een stage of afstudeeropdracht; 
  3. Je besluit dat de ervaring leerzaam was maar gaat niet door. De opgedane kennis en vaardigheden neem je mee in de rest van je carrière (werkgevers waarderen ondernemerschap-ervaring op je CV!).  

 

Literatuur  

Verplicht: Bouw een succesvolle online marktplaats 

Relevant: Platformrevolutie en The Lean Marketplace: A Practical Guide to Building a Successful Online Marketplace Business 

Praktische informatie 

Deze stone wordt in blok 3 en blok 4 van studiejaar 2023-2024 aangeboden. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met coördinator Kevin Boerman. Email: k.boerman@hva.nl 

In deze stone maak je de volgende media:

DIGITAAL | CONCEPT | KEUZE

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN
OVERIGE ICONEN

VERLEIDERS &
VERMARKTERS

VERNIEUWERS

WERELD
VERBETERAARS

VERBEELDERS &
VERMAKERS

VERDIENERS & ONDERNEMERS

VERBINDERS &
VERANDERAARS

VERPLICHT

ENGELSTALIG

LEGENDA MAAKONDERWIJS

AUDIO

VIDEO

BEELD

CONCEPT

TEKST

DIGITAAL

LOCATIE

KEUZE

LEGENDA IMPACTGEBIEDEN

VERLEIDERS &
VERMARKTERS

VERNIEUWERS

WERELD
VERBETERAARS

VERBEELDERS &
VERMAKERS

VERDIENERS & ONDERNEMERS

VERBINDERS &
VERANDERAARS

OVERIGE ICONEN

ENGELSTALIG

VERPLICHT

LEGENDA MAAKONDERWIJS

AUDIO

VIDEO

BEELD

CONCEPT

TEKST

DIGITAAL

KEUZE

LOCATIE